“De Schotse kilt is een oneindig mooi onderwerp”

...

Voor zijn concerten ‘Grootst met een zachte G’ bestelde Guus Meeuwis een paar jaar geleden een kilt in rood en wit, de kleuren van Brabant. “Later zag ik dat hij ‘m achterstevoren heeft gedragen”, zegt Peter Broekhuijsen van de winkel The World of Scotland.Peter is samen met zijn Schotse vrouw Fiona Adams eigenaar van de zaak. “Begin jaren 80 werkte ik als verpleger bij het röntgenapparaat waar Fiona als operatieverpleegkundige een pacemaker aanlegde bij een patiënt. Toen onze blikken elkaar kruisten waren we verkocht."

Al snel begonnen de twee naast hun werk artikelen uit Schotland te importeren. "Eerst verkochten we lekkernijen op beurzen, maar al gauw werd dat meer Schotse craft - ambachtelijke artikelen zoals decoraties, zeepjes en borduurseltjes.”

Havermout en whisky
Daar bleef het niet bij. Peter en Fiona worden vanaf dat moment steeds vaker gevraagd om lezingen te geven over Schotland en introduceerden Schotse thema-avonden. Bijvoorbeeld over de Schotse ruit, whisky stoken of de wijze waarop in Schotland de havermoutpap bij het ontbijt wordt geserveerd. Peter: “De Schotse ruit en kilt is iets waar je oneindig veel over kunt vertellen. Wij hebben in de winkel alleen al 64 boeken vol met 5.000 tartans. Sommige klanten willen een patroon in hun eigen kleuren. Die laat ik maken door één van mijn vier wevers in Schotland. Eens kwam Guus Meeuwis voor een kilt in rood en wit, de kleuren van Brabant, voor een optreden. Later zag ik dat hij ‘m achterstevoren heeft gedragen.”

"We zijn een plek waar mensen met dezelfde interesses samenkomen”


Peter Broekhuijsen, World of Scotland

De naam The World of Scotland is heel bewust gekozen, zegt Peter. “Bij ons vind je de hoogste kwaliteit en krijg je het authentieke Schotse verhaal erbij. Wij zijn zéker geen verkleedwinkel, geen delicatessenzaak en al helemaal geen reisbureau. We zijn een plek waar mensen met dezelfde interesses samenkomen.”

...

Fotografie: Lize Kraan.

...

Fotografie: Lize Kraan.

Open op zaterdag
Inmiddels bestaat The World of Scotland 30 jaar en is alleen nog open op zaterdag. “Het liefst werken mijn vrouw en ik met onze klanten op afspraak. Dan kunnen we echt de tijd nemen voor bijzondere wensen. Laatst nog kwamen hier twee mannen voor hun bruiloftswensen. Zij wilden trouwen in kilt én hun hondje moest een bijpassende Schotse strik.”

Toekomstdromen
“Fiona en ik zijn de 65 gepasseerd en bemoeien ons nu niet meer zoveel met de jam en marmelades. Onze drie dochters hebben hun eigen carrière, maar zijn ook dol op Schotland. Opvolgers voor onze winkel? Zeg nooit nooit! We blijven nog wel even doorgaan. Het mooiste aan onze plek is wanneer klanten elkaar hier vinden. Dan voelt het als een soort clubhuis.”

PENSIOENWEETJES

Bij Pensioenfonds Detailhandel is de pensioenleeftijd 67 jaar. Als je wilt, kun je ook eerder met pensioen. Check alle pensioenkeuzes die je kunt maken op www.pensioenfondsdetailhandel.nl/binnenkort-met-pensioen.