Pensioen opbouwen start vanaf 2024 al op je 18e!

...

Foto: iStock.

Vanaf 1 januari 2024 start je als winkelmedewerker bij Pensioenfonds Detailhandel al op je achttiende met pensioensparen. Nu is dat nog op je twintigste.Door jonger te starten met pensioen opbouwen krijgt je pensioengeld meer tijd om te groeien. Daarnaast ben je ook al jonger verzekerd voor een nabestaandenpensioen en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat als je komt te overlijden, je eventuele partner recht heeft op pensioenuitkering. Raak je arbeidsongeschikt, dan zet het pensioenfonds de pensioenopbouw door.

Je werkgever betaalt circa driekwart van je maandelijkse pensioeninleg, jij zelf pakweg een kwart. Je hoeft daar niet zelf niks voor te regelen: je werkgever houdt jouw pensioeninleg in op je brutosalaris. Die inhouding zie je terug op je loonstrookje.

Let op: werk jij nu al in een winkel en ben jij op 1 januari volgend jaar 18 of 19, dan pakt jouw nettoloon door jouw pensioeninleg waarschijnlijk iets lager uit.

De veranderingen op een rij:

  • Je werkgever en jij gaan eerder geld opzijzetten voor jouw pensioen.
  • Je pensioengeld heeft langer tijd om te groeien.
  • Je bent straks al vanaf je 18e verzekerd voor het nabestaandenpensioen en voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid.
  • Door die inhouding zal je nettoloon iets dalen. Vanaf 2024 is dat op het loonstrookje terug te zien als je 18 jaar bent.