Max Verstappen stapt in 3D-gebreide 'zero waste' AlphaTauri

...

Zero waste gaat prima samen met mooie fashion. Het Italiaanse modemerk AlphaTauri, bekend van het Red Bull-zusterteam in de Formule 1, wil zelfs kleding exact op maat breien. Voor Max Verstappen én voor jou.AlphaTauri werkt daarvoor samen met het Japanse Shima Seiki. In de intelligente 3D-breimachine bedient software de breipennen én de exacte plaatsing van de garens. Daardoor kan de WHOLEGARMENT® knitting machine kleding breien zonder naden en vrijwel zonder afval. En dat binnen in één uur.

"Als een piano"
Ahmet Mercan, woordvoerder van het merk, legt uit hoe dat proces er uit ziet: "Het doet mij persoonlijk denken aan een piano, met al die honderden naaldjes die op en neer gaan."

AlphaTauri werkt zelfs aan een virtuele tool waarmee consumenten hun bestelling op maat kunnen laten maken. "Op dat soort precisiewerk is de machine gebouwd", voegt Mercan toe.

...

Dankzij codes kan de machine aan één stuk door truien breien, naadloos en bijna zonder overtollige restjes stof. Beeld: AlphaTauri, eigendom van het merk.

...

Dankzij codes kan de machine aan één stuk door truien breien, naadloos en bijna zonder overtollige restjes stof. Beeld: AlphaTauri, eigendom van het merk.

Fast knitting, slow fashion
Naast de technische aspecten van de machine legt AlphaTauri ook de nadruk op duurzaamheid en zero waste. "Het grootste voordeel van ons 'proof of concept' is absoluut dat er geen afval is", benadrukt Mercan. "De machine gebruikt alleen de hoeveelheid garen die nodig is voor het product. We houden geen materiaalresten over."

Langer blijven dragen
Dankzij de kwaliteit en pasvorm gaat de kleding volgens Mercan langer mee. "Als je producten aanbiedt die perfect op het lichaam passen, voelen consumenten ook niet de behoefte om ze weg te gooien. Het zit hem in het comfort level: de merinomix voelt als een tweede huid."

Airflow-techniek
Zelfs nauw aansluitende truien zitten comfortabel dankzij de motion fit-techniek, die onaangename wrijving op actiemomenten tegengaat. “Het past perfect om je lichaam, maar geeft ook beweegruimte”, legt Mercan uit. Speciale airflow-techniek maakt dat de stof ventileert als een soort ademend mesh.

Bron: Fashion United.