Interactief: CO2-uitstoot wereldwijd sinds 1750

...

Wereldkaart ‘broeikasgassen per inwoner’ in 2020. Zie onder voor interactieve versie. Beeld: Our World In Data.

CO2: het blijft een serieus, maar vaak ook abstract onderwerp. Want hoeveel stoten we nou eigenlijk uit, gemiddeld per inwoner per land? Hoe verandert dat door de jaren heen? En, positief: in welke landen dáált die uitstoot inmiddels?Over de impact van CO2-uitstoot (en de noodzaak om die te beperken) hoeven we het nauwelijks te hebben. Wereldwijde opwarming, smeltende poolkappen en gletsjers, zeespiegelstijging en extreme droogte/hitte zijn zomaar een paar van de ellendige effecten. Het is van levensbelang om de uitstoot van nog meer broeikasgas snel te stoppen.

Om dingen écht te kunnen veranderen, moet je goed weten waarover je praat. Daarom verzamelt het Global Carbon Project al jaren informatie over de uitstoot van broeikasgassen. Van over heel de wereld, tot in detail. Met die informatie maakten de dataspecialisten achter Our World In Data een interactieve animatie. En daarin kun jij zelf rondkijken en -klikken!

Zo zie je precies hoe de globale uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en andere) van de inwoners van landen overal ter wereld de afgelopen eeuwen is gestegen. Tot in de kleinste details: per land, per emissiebron, opgesplitst naar oorzaak (productie of consumptie) én naar jaartal – vanaf 1750 tot en met het jaar 2020.

Goed nieuws: flinke daling

Het goede nieuws: in de chart-weergave zie je ook dat de uitstoot per persoon in een aantal landen inmiddels daalt, en onder meer in Nederland zelfs al flink ook! Dat zegt nog niet alles over de totale uitstoot per land (want als het aantal inwoners groeit kan ook het totaal van de uitstoot nog altijd stijgen). Maar het laat wel zien dat omkeer mogelijk is. Dat helpt én stimuleert om elke dag opnieuw bewuste keuzes te (blijven) maken.

Wil je zelf meer ontdekken over de wereldwijde uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen door de eeuwen heen? En hoe die in Nederland en een aantal grote landen inmiddels daalt? Je ontdekt het op Our World In Data in de complete interactieve infographic.

Lees meer

Nederland hoort bij de gelukkigste landen ter wereld.

Ontwikkelingen

Hoe hoog scoor jij op geluksgevoel?
Maar liefst 63% van alle sinds 2001 gekapte regenwoud in Brazilië verdween voor de aanleg van akkers voor veevoer.

Ontwikkelingen

Ontbossing: keert onze generatie het tij?
Meer dan de helft van de Nederlanders zegt regelmatig tweedehands spullen te kopen.

Ontwikkelingen

Nederlanders dol op 'gebruikt', vooral meubels
Verdeling van de volgende 1.000 nieuwgeboren baby's, op basis van geboortecijfers en bevolkingsschattingen.

Ontwikkelingen

Groei in beeld: hier worden meeste baby's geboren

Ontwikkelingen

Video: de waardevolste merken ter wereld sinds 2000

Ontwikkelingen

Dit zijn ze: de grootste bedrijven ter wereld
E-commerce is in 2030 de verwachte top-omzetmaker in de metaverse, met gaming als goede tweede.

Ontwikkelingen

Voorspelling: hiermee kun je geld verdienen in de metaverse

Ontwikkelingen

Lekker bingen: streaming bepaalt 34% wereldwijde datadownloads