Christian de Jong (Bever) eerste Nederlander op Nuptse (7.861 m)

...

Over retail-helden gesproken: Christian de Jong, duurzaamheidsmanager bij Bever, heeft op 21 mei 2023 een indrukwekkende prestatie geleverd door als eerste Nederlander de Nuptse (7.861 m) in Nepal te beklimmen.De Nuptse ligt in het Himalaya-gebergte en twee kilometer ten zuidwesten van de Mount Everest. De uitdagende top op het dak van de wereld werd voor het eerst in 1961 succesvol beklommen door een Brits expeditieteam onder leiding van Dennis Davis. Daarna hebben slechts 22 klimmers hem dit nagedaan.

Half april vertrok Christian met Prakash Sherpa (Pemba) op expeditie met als doel het bereiken van de top van Nuptse. Een extreem avontuur omdat elke route naar de top bijzonder technisch is, gecombineerd met de grote hoogte. Ze hadden vooraf het plan om deze beklimming volledig in 'alpiene stijl' te doen: snel en met maar weinig uitrusting. Uiteindelijk besloten ze echter ook vaste touwen te gebruiken in verband met de tijd en de weersomstandigheden.

Tijdens deze expeditie hebben de twee klimmers tevens de Pumori (7.261 m) in alpiene stijl beklommen. Vooralsnog zijn zij de enigen die dit seizoen op de top van Pumori stonden. Meerdere keren zijn andere expeditieteams omgekeerd.

...

...

Ondanks de uitdagende omstandigheden, waaronder steile ijshellingen en sterke wind, hebben ze op 13 mei 2023 om 7:07 uur 's ochtends de top bereikt. Na de beklimming keerden ze veilig terug naar Everest Basecamp.

Wij spraken Christian voor zijn vertrek over die ándere grote uitdaging in zijn leven: de volgende belangrijke berg die hij dolgraag wil bedwingen… Lees hier het interview.

...

...