Sneakerfan? Deze oude Jordans zijn de duurste ooit

...

Foto: ANP/Erik Pendzich/Shutterstock.

Wat zijn je oude sneakers waard? Best veel, als je Michael Jordan heet! Met 2,2 miljoen dollar zijn dit de duurste sportschoenen ter wereld.Begin april verkocht veilinghuis Sotheby's een paar Nike Air Jordan 13's, gedragen door Michael Jordan zelf, voor een recordbedrag van maar liefst 2,2 miljoen dollar.

Daarmee was het iconische paar rood-met-zwarte sneakers fors duurder betaald dan het vorige recordpaar van de wereldberoemde basketbalheld: de Nike Air Ships die Jordan in 1984 droeg tijdens enkele wedstrijden in zijn eerste profseizoen brachten in 2021 exact 1.472.000 dollar op.

De nieuwe recordsloffen zijn extra bijzonder: 'His Airness' droeg ze tijdens de run van de Chicago Bulls naar het kampioenschap in 1998, de laatste NBA-titel in zijn carrière. In dit paar leidde Jordan de Bulls op 5 juni 1998 naar de overwinning in ronde 2 van de NBA Finals tegen de Utah Jazz.

Oorzaak: Netflix-docu
Oorzaak voor die prijs-hype: de documentaire 'The Last Dance' die in 2020 verscheen op ESPN en Netflix over Michael Jordan's laatste seizoen bij de Chicago Bulls. Sinds die uitkwam verbrijzelen game-worn memorabilia uit die periode alle verkooprecords en leggen verzamelaars steeds hogere bedragen neer om laatste beschikbare stukken uit Jordan's afscheidsseizoen bij de Bulls te bemachtigen.

"Michael Jordan's in spel gedragen sportitems zijn sowieso al super zeldzaam en extreem gewild", zei Brahm Wachter, Sotheby's hoofd van streetwear en moderne verzamelobjecten, in een persbericht voorafgaand aan de verkoop. "Items uit zijn 'Last Dance'-seizoen zijn van de buitencategorie, zoals al eerder bleek uit onze recordbrekende verkoop van zijn Game 1-shirt."

Prijzig hesje
Wachter doelt daarmee op de verkoop vorig jaar van een Jordan jersey uit zijn eerste wedstrijd van de 1998 NBA Finals. Die bracht op een veiling een recordbedrag op van 10,1 miljoen dollar en werd daarmee het duurste gedragen sportkledingstuk ooit.

Kanye West
Zoals de grafiek hieronder laat zien, heeft Michael Jordan nog steeds extreem veel aantrekkingskracht op verzamelaars. Vier van zijn afgetrapte paren sneakers staan in de top 6 van duurste sportschoenen ooit verkocht. Alleen Kanye West komt daarbij in de buurt: het paar Nike Air Yeezy 1 Sample dat hij droeg bij de Grammy Awards in 2008 bracht in 2021 bij veiling 1,8 miljoen dollar op.

...

...

Bron: Statista.